Ljuskice

Ljuskice su vrlo tanke keramičke fasete koje se cementiraju na prednju stranu zuba, a njima možemo mijenjati oblik, veličinu i naravno, boju zuba. Koliko ćete ljuskica stavljati ovisi o tome što želite u konačnici postići. Ljuskicama možemo promijeniti izgled samo jednog zuba, zatvoriti razmak između zuba (dijastema), popraviti sitne nedostatke poput istrošenosti ili otkrhnutog  zuba ili pak mijenjati cijeli osmijeh, tzv. smile makeover.

U kojim slučajevima možemo stavljati ljuskice?

Indikacije za ljuskice su uske, odnosno razlozi za njihovu primjenu su ograničeni. Zubi prije svega moraju biti zdravi i bez velikih ispuna. Također, zubno meso mora biti zdravo bez ikakvih simptoma upale poput crvenila, prisutnosti kamenca i naslaga, gingivitisa ili krvarenja.

Postupak postavljanja ljuskica

  1. Pregled i konzultacije

Pregled i konzultacije odnose se na analizu detalja i želja pacijenta, fotografiranje trenutačne situacije i uzimanja otiska za izradu Wax-up modela – trodimenzionalnog prikaza vaših zuba koji tehničar izrađuje od voska kako bi se simulirao planirani estetski tretman. Wax-up model stomatolozima omogućuje da pacijentu dočaraju izgled budućih ljuskica te da se planiraju eventualne promjene ili korekcije prije nego što se pristupi završnoj obradi. Ovaj model obično se koristi u početnoj fazi planiranja estetskih promjena na zubima.

Prema dobivenom Wax-up modelu izrađuje se Mock-up u vašim ustima – praktičnija simulacija za procjenu konačnog izgleda ljuskica prije trajne izrade gdje pacijent može vidjeti kako bi one izgledale. Mock-up se u ustima radi pomoću privremenog materijala kojeg vrlo lako skidamo odmah nakon što smo uzeli u obzir moguće želje i promjene na postojećem dizajnu ljuskica.

  1. Preparacija i otisak

Preparacija zuba je minimalna, a ponekad čak nije niti potrebna. S obzirom da je debljina ljuskica oko 0,3 mm, ovaj estetski zahvat možemo zvati minimalno agresivnim postupkom koji daje maksimalan estetski rezultat. Brušenje ili preparacija zapravo podrazumijeva precizno definiranje rubova i naglašavanja „sjedišta“ svake pojedine buduće ljuskice, kao što je prikazano na slici.

  1. Proba gotovih ljuskica u ustima

Ako smo prethodno radili dizajn u Mock-upu, izmjene u ovoj fazi su rijetke i gotovo nepotrebne, no još uvijek imamo mogućnost prilagoditi se željama pacijenta ili eventualnim dodatnim zahtjevima, ako pacijent nije u potpunosti zadovoljan.

  1. Cementiranje

Zadnji korak u cijelom postupku postavljanja ljuskica je trajno cementiranje kojim one postaju cjelina s vašim zubima. Trajanje cijelog postupka postavljanja ljuskica (od preparacije do cementiranja) je 5 – 7 dana.

Održavanje

Najvažnije je održavanje odlične oralne higijene uz korištenje konca za čišćenje interdentalnog prostora. Uz to, preporučuje se kontrola svakih 6 mjeseci uz čišćenje kamenca kako bi se prevenirala bilo kakva upala i povlačenje zubnog mesa.

Postavljene ljuskice naposljetku čine cjelinu sa zubom, a uz kvalitetno i redovito održavanje oralne higijene one će, kao i vaš prekrasan osmijeh, trajati godinama.