Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem zuba. Radi se kada nastupi nepovratno oštećenje živca, odnosno upala živca. Razlozi oštećenja živca mogu biti razni, a neki od njih su: duboki karijes, trauma zuba od npr. udarca, neprimjerene sile itd. Kada dolazi do nepovratnog oštećenja živca (ili pulpe) tada je jedini način da se taj zub sačuva, endodontsko liječenje.

Cilj?

Cilj je očistiti i zabrtviti sav prostor u kojem se nalazi živac. Pulpna komorica i korijenski kanali složeni je prostor unutar zuba u kojem se nalazi živac. Nakon što on iz nekog razloga odumre, taj prostor ispunjen je inficiranim raspadnutim dijelovima živca i bakterija. Sljedeći stadij je širenje upale iz zuba u područje oko njega te tada dolazi do granuloma, apscesa ili pak ciste.

Tada je potrebno zub otvoriti, cijeli taj prostor očistiti. Čišćenje se radi ručnim i strojnim iglicama te ispiranjem raznim irigansima.

Anatomija unutrašnjosti zuba je vrlo kompleksan sustav stoga je dobro čišćenje tog prostora u biti vrlo izazovan zahvat. Možemo reći da je to posao koji se radi napamet, te nam je glavna vodilja znanje, poznavanje morfologije zuba te iskustvo doktora.

Nakon što je prostor pulpne komorice dobro počišćen, puni se određenim štapićima rađenim samo za tu upotrebu i posebnom pastom za punjenje. To punjenje treba biti čvrsto, homogeno bez pora, a prostor treba zabrtviti, čime se sprječava prohod bakterija i daljnja upala.

U istoj posjeti zub se zatvara ispunom.

Cijeli zahvat može se izvesti u jednoj malo dužoj posjeti ili se radi u nekoliko navrata. Duže liječenje radi se samo kod kompliciranih slučajeva koje uključuju veliku periapikalnu upalu, vađenje prethodno slomljenih instrumenata, kalcifikacije ili perforacije korijena.

Nakon zahvata radi se mala i vrlo precizna RVG snimka zuba kojom potvrđujemo uspješnost terapije. Ako se radilo o velikoj upali, tada se kontrola radi nakon 2 i 6 mjeseca kada se može definitivno potvrditi cijeljenje procesa u kosti. Međutim, samu uspješnost terapije možemo uvidjeti već nekoliko dana nakon punjenja zbog smanjenja boli i vraćanja zuba u funkciju žvakanja.

Što možete očekivati nakon završetka liječenja?

U većem broju slučajeva javlja se osjetljivost i blaga bol (puno manja od one uzrokovane upalom živca) koja prolazi spontano nakon par dana. Potpuno je normalna pojava i nema razloga za brigu. U manjem broju slučajeva zub nema nikakve simptome.

Što sa zubom nakon liječenja?

Mrtav zub je dehidrirani, oslabljeni te podložan pucanju. Često se dogodi da mrtav liječeni zub potamni što nam često radi problema u prednjem dijelu čeljusti. To se rješava internim izbjeljivanjem ili izradom krunice.

U svakom je slučaju na izliječen zub dobro staviti krunicu koja ga štiti od daljnjih lomova.

Što ako imate od ranije loše liječen zub?

Takav se zub ne mora nužno vaditi već prednost možemo dati ponovnom liječenju ili reviziji starog punjenja. To je postupak vađenja starog punjenja, ponovnog čišćenja i oblikovanja kanala te njihovog punjenja. Taj je zahvat nešto dugotrajniji i podosta teži od prvotnog liječenja no ako se dobro odradi, zub možemo zadržati još godinama.

Od korijena do krune ( from root to crown concept)

Ovaj se koncept odnosi na kompletnu opskrbu avitalnog zuba. Nakon endodontske terapije čija se uspješnost potvrđuje rendgenskim snimanjem, zub bi se u svakom slučaju trebao opskrbiti protetskom nadogradnjom, odnosno krunom. Na taj se način sprječava reinfekcija i lom izliječenog zuba.

U stomatološkoj ordinaciji Zdravstvene ustanove Lumed mnogo se ulaže u kvalitetu endodoncije (liječenje zuba) koja se provodi strojnim tehnikama uz obaveznu ultrazvučnu irigaciju. Koriste se najnovije tehnologije i materijali te obavezna rendgenska kontrola.

Taj dio dentalne medicine prilično je „ nevidljiv“ i nejasan jer pacijenti nisu dovoljno upućeni u samu problematiku te grane stomatologije. Iz tog razloga rado popričamo s pacijentom kako bi se razjasnila problematika jedne od najkompleksnijih ali „ nevidljivih“ grana stomatologije