Dentalna je fotografija bitan komunikacijski alat koji u ordinaciji Lumed koristimo svakodnevno. To je vrlo transparentan način komunikacije u kojoj pacijent lakše razumije što, zašto i kako nešto radimo. Dobra komunikacija s pacijentom nam je bitna i nema boljeg načina nego zajedno prokomentirati stanje zuba kada se kvalitetna slika otvori na velikom zaslonu. Tada su vidljivi svi nedostaci, boja zuba, nepravilnosti i kvarovi, širina osmijeha, asimetrija itd… Pacijentu tada lakše predočimo problematiku te izrađujemo detaljan plan izrade novog osmjeha, od jednostavnih popravaka do kompleksnijih smile makeovera. Sam pacijent u razgovoru može lakše izraziti svoje želje te ih prenijeti nama. Samim time želje pacijenta su preciznije te tako najčešće već u drugoj posjeti dobivamo zube kakve želimo, bez dodatnih korekcija. Jasna komunikacija vodi nas vrhunskom rezultatu.

Također je i vrlo bitan alat u suradnji s dentalnim laboratorijem, primjerice kod izrade solo krunice. Na taj način tehničar može vidjeti stanje okolnih zuba, boju, prozirnost, potrošenost zuba te površinsku strukturu. To su sve vrlo bitni faktori pri izradi keramičkih krunica kako bi se one uklopile u ostatak zubnog niza i stvorile skladan osmijeh.

Gotovo svakog pacijenta fotografiramo prije i nakon terapije. Time dobivamo usporedbu početnog i novog stanja te nakon završetka terapije vidimo veliku promjenu ali i lijepi rezultat.

Glavni razlozi zašto ju koristimo:

  1. Jasna komunikacija s pacijentom i s dentalnim tehničkim laboratorijem
  2. Detaljna analiza i izrada plana terapije
  3. Vrlo dobar i transparentan prikaz rezultata terapije.
  4. Motivacija koja nas tjera da budemo još bolji
  5. Dokumentacija

Iako nam motivacije da budemo bolji i postižemo kvalitetne terapije ne manjka, fotografija je nešto što prikazuje vrlo sitne detalje i moguće greške koje većina ne bi zamijetila, no nama su dodatan „push“ ali i samoedukacija.

Kod kojih zahvata ju najčešće koristimo?

  1. Protetika (smile makeover, ljuskice, krunice, mostovi, kombinirani radovi)
  2. Izbjeljivanje (naročito kod izbjeljivanja udlagama gdje rezultat dobivamo postepeno)
  3. ICON tretman (tretman uklanjanja bijelih mrlja)
  4. Opsežniji popravci zuba. Ponekad i tijekom liječenja zuba, naročito kod zanimljivih morfoloških osobina zuba