Što raditi i, još bitnije, što ne raditi nakon najčešćih zahvata koje radimo u ordinaciji Lumed?

Nakon svakog zahvata pacijent dobiva detaljne upute o tome što se smije, a što se ne smije te što može očekivati i kako se ponašati. Međutim, nakon nekih zahvata, pacijent može biti umoran, smeten drugim stvarima ili jednostavno zaboravljiv, stoga te ćemo u daljnjem tekstu objasniti što se može očekivati te dati osnovne upute nakon svakog zahvata.

Vađenje zuba

Vađenje zuba kao zahvat nije bolan postupak no nakon zahvata može se očekivati bol kod prestanka anestezije. Očekivana bol je umjerena te prolazi kada uzmete lijekove protiv bolova (Brufen). Može se javiti i krvarenje koje nije alarmantno ako nije obilno i dugotrajno.

Upute nakon vađenja

  1. Ne pušiti minimalno 24 h, poželjno i par dana. Ono može uzrokovati upalu i jake bolove.
  2. Ne mućkati tekućinu i ispirati ranu. Na taj se način ispere krvni ugrušak koji je nužan za zarastanje rane te dolazi jakih bolova i upale rane i okolnog tkiva.
  3. Izbjegavati aktivne sportove. Bilo kakva jača tjelesna aktivnost pokreće cirkulaciju pa tako i prokrvljenost rane s posljedičnim jačim krvarenjem.
  4. Jesti na suprotnu stranu
  5. Izbjegavati gazirana i topla pića
  6. Ako se javi oteklina, možete staviti hladni oblog na obraz, bez pritiska.
  7. Ostale zube prati uz izbjegavanje područja rane
  8. Javiti se doktoru ako dođe do obilnog i dugotrajnog krvarenja, jakih bolova koji traju danima nakon vađenja, naknadne otekline

Prgf tretman

Nakon prgf tretmana normalno je crvenilo tretirane kože, mali hematomi na mjestu uboda i sitna izbočena područja. Crvenilo i sitna izbočenja nestaju u roku od nekoliko sati, a ako se jave hematomi oni su mali, potpuno su normalna pojava koja je povezana sa strukturom i prokrvljenošću kože i prolaze kroz nekoliko sati/ dana

Preporučljivo je izbjegavati izloženost suncu i naravno koristiti kreme sa zaštitnim faktorom.

Drugi dan nema ograničenja te se može ići na posao.

Izbjeljivanje

Nakon izbjeljivanja može se javiti osjetljivost zuba koja prolazi unutar par sati ili dana. Preosjetljivost na vanjske podražaje ( hladna pića, led, sladoled, kiselo voće poput limuna i ananasa) također je moguća te se preporuča izbjegavati hranu i pića velike temperaturne razlike. Hoće li će se ona javiti ovisi ponajprije o tehnici izbjeljivanja i stanju vaših zuba.

Što izbjegavati?

Pušenje

Pića: kava, crveno vino, kupinovo vino, sok od aronije i kupine, crni i zeleni čaj

Začini: kurkuma,curry

Voće: kupine,aronije,cikla

Ako se izbjeljivanje radi pomoću udlaga, tada je i u cijelom procesu izbjeljivanja poželjno ne konzumirati navedeno. Međutim, ako ipak konzumirate nešto od toga, neće se prekinuti ciklus izbjeljivanja, već su to smjernice kojih se treba pridržavati kako bismo dobili najbolji mogućii rezultat.

Nakon izbjeljivanja preporučljivo je koristiti pastu za osjetljive zube i redovito održavati higijenu te obavljati čišćenje kamenca i pjeskarenje kako bi boja bila što dugotrajnija.

ICON tretman

Uklanjanje bijelih mrlja ICON sustavom minimalno je agresivan postupak nakon kojeg nema apsolutno nikakvih bolova. Minimalna preosjetljivost se može osjetiti taj dan te nakon toga nestaje potpuno kao i preosjetljivost zuba koja je bila prisutna prije tretmana.

Također bitno je naglasiti da je neposredno nakon tretmana, okolna caklina dehidrirana te je sam rezultat još bolji drugi dan kada se zub ponovo rehidrira.

Protetika

Nakon protetske terapije uvijek slijedi period navikavanja. Protetskim se nadomjescima može nadoknaditi samo 1 zub ili se pak radi nadoknada svih zuba u obliku cirkularnih mostova ili proteze. Time se mijenja broj i oblik zuba, griznih ploha ima više, nekad se mijenja zagriz i vertikalna dimenzija. Samim time imamo više zuba nego prije te pacijent ako je dugo bio bezub, često ima osjećaj „punih“ usta i nedovoljno prostora za jezik.

Zbog toga fonacija je nešto teža, odnosno javlja se „fufljanje“ što u pravilu traje vrlo kratko.

Također, nakon cementiranja rada, moguća je osjetljivost zuba nosača što je apsolutno normalno i ne traje dugo.

Ako se radi o mobilnim protezama, normalno je da u početku proteze malo žuljaju što se rješava vrlo jednostavno i brzo dolaskom u ordinaciju. Također, bitno je naglasiti kako se s protezama pacijent treba saživjeti, odnosno prihvatiti ih kao strano tijelo, što one i jesu. To naravno ne znači da nisu dobro rješenje, već da je kod njih potreban nešto duži period navikavanja s mogućim korekcijama.

Nakon cementiranja fiksnog protetskog rada (most, krunice), s pacijentom popričamo o održavanju oralne higijene i pomoćnim sredstvima poput konca, interdentalnih četkica i tuša. Također, napominje se kako je za dugotrajnost rada bitno dobro održavanje higijene i dolaženje na redovite kontrole s čišćenjem kamenca ako je to potrebno.

Popravak zuba

Nakon popravka zuba ili zamjene starog ispuna moguća je blaga osjetljivost zuba. Ako je zub bio zahvaćen dubokim karijesom, svaki pacijent je detaljno informiran o tome što može očekivati i kada se javiti. Popravak dubokog karijesa najbolje možemo usporediti s nekom vrstom rane gdje je apsolutno očekivajuće da će organizam reagirati i da se može javiti bol nakon zahvata. Ako se bol javi, ona je blagog do srednjeg intenziteta i prolazi uzimanjem tablete protiv bolova. Kod malih ispuna, bolova i osjetljivosti gotovo nema.

Nakon završetka može se sve jesti i piti jer su bijeli kompozitni ispuni završeni u ordinaciji te nema naknadnog „stvrdnjavanja“.

Endodoncija/ liječenje zuba

Liječenje zuba je kompleksan zahvat u kojem postoje razne faze upale, razni lijekovi, materijali i razlozi zašto se liječenje radi te je stoga nakon svakog posjeta pacijenta bitno naglasiti što se može očekivati.

Simptomi koji se mogu javiti su brojni, od toga da pacijent nema apsolutno nikakvih tegoba do toga da dolazi do jakih bolova i otekline. Našim pacijentima se uvijek objasni što mogu očekivati i kada se javiti. Vrijedi općenito pravilo da se pacijent javlja prije dogovorenog termina ako nastupi jaka bol i oteklina.