Zašto stomatolozi uporno ponavljaju i naglašavaju važnost oralnog zdravlja i učestalost redovitih kontrolnih pregleda?

Redovita kontrola zuba i usne šupljine svakih šest mjeseci smatra se idealnim vremenskim okvirom za saniranje ili zaustavljanje nekih patoloških procesa bez većih posljedica. Ako uredno održavate oralnu higijenu i općenito ste dobroga zdravlja, velika je vjerojatnost da će se vaša kontrola, u najgorem slučaju, sastojati samo od kratkog čišćenja zubnih naslaga. No, ako ste imali ili bili podvrgnuti nekom protetskom zahvatu, iznimno je važno dolaziti na kontrole i čišćenja kamenca što ujedno podrazumijeva i jamstvo našega rada, a evo i zašto?

Zdravo stanje zuba nakon završene stomatološke terapije ne ostaje takvim ako se pacijent vrati starim navikama poput pušenja, ako ne nosi retainer prema preporuci stomatologa ili ako se ne pridržava uputa o oralnoj higijeni. Zdravo stanje zuba treba kontinuirano ODRŽAVATI.

Svojim pacijentima to pojednostavljeno objašnjavam usporedbom s tehničkim pregledom i servisom automobila. Poput automobila, i svoje zube koristimo svaki dan. Oba su podložna trošenju i pod utjecajem su vanjskih faktora i sila stoga ih je isto tako potrebno održavati i popravljati sitne nedostatke kad za to dođe vrijeme ili kad za to uvidimo potrebu. Kontinuiranim održavanjem zuba i usne šupljine zadržat ćemo njihovo zdravo stanje i ono najvažnije, dugotrajnost kako zuba tako i protetskih radova.

Kao jedan od glavnih uzroka upalnih promjena zubnog mesa je kamenac i zbog toga ga treba pravovremeno čistiti.  Što se tiče keramičkih materijala, na njih ne utječu ni naslage ni kamenac, no to nipošto nije slučaj sa zubima ispod njih koji su itekako podložni stvaranju upalnih promjena. Ako takva upalna stanja uznapreduju, ona u konačnici utječu i na protetski rad.

Također, pacijentima volim naglasiti, posebno roditeljima djece, da, iako smo ispunom uspješno popravili kvar zuba, uvijek postoji mogućnost da se on ponovno pokvari jer uslijed loše higijene, kvar će ponovo nastati na drugom dijelu zubne strukture. Naime, karijes je bakterijska infekcija što znači da bez plaka, koji se uklanja redovitim čišćenjem zuba, nema ni bakterija, a time ni posljedičnog kvara zuba.

Unatoč savjetovanome vremenskom okviru od šest mjeseci, postoje neka stanja kada bi kontrolne preglede trebalo raditi nešto češće, na primjer kod pacijenata koji imaju sklonost nakupljanju kamenca ili kod pušača. Ponekad je takve pacijente teško motivirati i objasniti im potrebu čestog čišćenja kamenca jer oni ne vide svrhu misleći da će se uslijed pušenja takvo stanje ionako uskoro ponovno vratiti. No, stvar je u tome da se količina nakupljenog kamenca s vremenom povećava, ponekad i do takvih razmjera  da nakon čišćenja zubi ostaju „goli“ i osjetljivi, a sve uslijed velike količine kamenca koji zubno meso „izgura“ sa zuba. Da se kamenac češće čistio, zubno meso bilo bi manje izgurano i „vratilo bi se“ na svoje mjesto. Kao i u svemu, i parodontno tkivo ima svoju granicu tolerancije prema naslagama pa tako svako prekomjerno nakupljanje može rezultirati negativnim posljedicama.

Među pacijentima kojima također naglašavam važnost redovitih kontrola su oni kod kojih smo radili endodontsku terapiju. S obzirom na čestu obradu velikih periapikalnih upala u našoj praksi, vrlo je važna kontrola kroz šest mjeseci tijekom koje se izrađuje rendgenska snimka zuba zbog praćenja procesa zacjeljivanja i uspješnosti terapije. Ovaj pristup je ključan jer omogućuje procjenu potrebe za eventualnom periapikalnom kirurgijom ili izradom krunice za taj zub.

I da zaključimo, redoviti kontrolni pregledi, kontinuirano održavanje oralne higijene i dugotrajnost dentalnih radova ključni su za očuvanje zdravlja zuba i usne šupljine jer pravovremenom reakcijom osiguravamo optimalno stanje zuba, sprječavamo daljnje komplikacije i potrebu za invazivnijim zahvatima.