Full mouth rehabilitacija, nekima poznatija i kao smile makeover, sveobuhvatni je stomatološki tretman kojim možemo poboljšati funkciju, estetiku i zdravlje zuba obiju čeljusti ili pak u potpunosti promijeniti osmijeh pacijenta, no ovdje napominjemo da  smile makeover nipošto nije samo kozmetički zahvat. Cilj postizanja optimalnog rezultata je povezivanje estetike i funkcionalnosti, a preporučuje se osobama koje imaju višestruke dentalne probleme poput oštećenih, nedostajućih ili nepravilno postavljenih zuba, problema sa zagrizom ili neujednačenom estetikom osmijeha, kao i onima koje pate od parodontalnih bolesti ili drugih stomatoloških problema.

Putem društvenih mreža zaprimili smo brojne upite za neke od naših slučajeva pa nam se upravo ovaj činio dobrim i ne toliko kompliciranim primjerom za prikazati kako izgleda jedan cjeloviti smile makeover, a priča kreće otprilike ovako….

S obzirom na značajno zanemareno stanje zuba, pacijent nam se javio i želio se informirati o mogućnostima i postupcima pripreme i sanacije zuba prije bilo kakvog zahvata. Kod pacijenata s neodržavanim i lošim oralnim zdravljem vrlo često postoji potreba za nešto opsežnijim zahvatima, no to nije nikakva prepreka postizanju uspješnoga konačnog rezultata. Mišljenja sam da ključ uspješne full mouth rehabilitacije leži u individualnom pristupu uzimajući u obzir specifične potrebe i želje pacijenta, ali ponajprije funkciju i oralno zdravlje te ovdje ni u kojem slučaju nema mjesta osjećaju srama ili nelagode.

Početno stanje

Prvi korak uvijek podrazumijeva razgovor s pacijentom u kojem ga potičemo da detaljno iznese svoje probleme, želje i potrebe. Potom slijedi detaljna analiza RTG i CBCT snimaka (3D dijagnostika), zajedno s fotografijama kojima dokumentiramo početno stanje. Pacijentu detaljno predlažemo plan terapije uz objašnjenje zašto je određeni zahvat potreban, što je tehnički izvedivo te koja su realna očekivanja od terapije. Gdje god je to moguće pacijentu pružamo i više opcija (terapija A, terapija B) omogućujući mu da donese odluku koja najbolje odgovara njegovim potrebama, ali i financijskim mogućnostima, a tijekom razgovora svaka terapijska opcija je objektivno prikazana sa svim prednostima i nedostacima.

Ako se pacijent složi s predloženim planom terapije i kada su sve pojedinosti jasne, započinjemo s postupkom. Slučajevi koji zahtijevaju intervencije iz više stomatoloških grana poput oralne kirurgije za vađenje zuba, parodontološke terapije i kompleksnije protetske zahvate, spadaju u vremenski dugotrajne postupke. Ovdje odmah napominjem da u našoj praksi ne primjenjujemo pristup “zubi u tjedan dana“. Umjesto toga, vodimo se principima rada koji naglašavaju temeljitost i poštuju vrijeme potrebno za svaku fazu terapije, tzv. slow dentistry jer opsežne sanacije usne šupljine ponekad zahtijevaju i mjesece pažljivog rada i praćenja kako bi se osigurao kvalitetan i dugoročan rezultat. U nastavku ćemo pokazati primjer full mouth rehabilitacije koja nije zahtijevala upotrebu implantata niti parodontološku terapiju. Nakon detaljnih analiza i dogovora, započinjemo s radom.

U prvoj fazi radili smo pripremu, što podrazumijeva postizanje zdravog i čistog stanja pacijentove usne šupljine, a uključuje uklanjanje kamenca i naslaga te pjeskarenje. Nakon toga, izvadili smo ukupno 6 zuba i zaostalih korijena. Slijedi obavezna faza cijeljenja koja, u ovom slučaju, traje otprilike 3 mjeseca, individualna je i ovisi o broju izvađenih zuba, eventualnoj parodontološkoj pripremi i drugim čimbenicima. U slučaju gubitka zuba u estetskoj zoni, izrađujemo privremene zube koje pacijent koristi tijekom cijeljenja.

Nakon perioda cijeljenja, pacijent dolazi na zakazani kontrolni pregled gdje ponovno definiramo protetski plan i zakazujemo dan pripreme i brušenja zuba, a tada pacijentu posvećujemo najviše vremena, obično od 2 – 5 sati. Brušenje zuba obavlja se pod anestezijom, polako i uz potrebne odmore. Ovakav pristup pacijentu olakšava cijeli postupak, dok stomatologu omogućuje miran i precizan rad. Nakon brušenja, zubi se pažljivo poliraju i uzimaju se otisci za daljnji protetski rad na osnovu kojih se odmah rade privremeni zubi s kojima pacijent izlazi iz ordinacije.

Ako se radi o opsežnijem protetskom zahvatu, uobičajeno je privremene zube izraditi u zubotehničkom laboratoriju jer takvi su zubi često čvršći i estetski privlačniji od onih izrađenih u ordinaciji. Međutim, u ovom konkretnom slučaju, pacijentici smo izradili kompletni dizajn                     ( smile design ) budućih zuba u privremenom materijalu omogućujući joj da otprilike vidi i isproba kako će konačni rad izgledati i funkcionirati. U ovoj fazi također radimo malu analizu i još jedanput zajedno prolazimo kroz eventualne dodatne želje za promjenom oblika ili boje, koliko je to moguće.

Slijedi faza izrade zuba u keramici gdje smo radili 3 bočna cirkon-keramička mosta i 14 solo krunica od cirkon-keramike. Svi prednji zubi rađeni su zasebno kao odvojene solo krunice, dok smo u bočnoj regiji radili bočne mostove. Kad je laboratorijska izrada dovršena, dolazimo do faze probe zuba u ustima pacijenta. Ovaj korak često rezultira barem jednom, ako ne i više korekcija, a pacijent ponekad i osobno odlazi u laboratorij kako bi se dodatno poradilo na sitnim detaljima.

Proba krunica u ustima

Krunice na laboratorijskom modelu

Gotove krunice

Nakon zadnje korekcije, slijedi konačna proba gotovog rada. S obzirom da cementiranje uvelike ovisi o vrsti rada i materijalu, ono se obavlja nakon što pacijent potvrdi svoje zadovoljstvo u svim aspektima, a posjet stomatologu tad obično traje malo duže, obavlja se pod anestezijom i ne uzrokuje bol. Brušeni zubi temeljito se čiste, izoliraju i započinje postupak cementiranja mostova i krunica nakon čega pažljivo uklanjamo suvišni cement i provjeravamo sve interdentalne prostore.

Finalni rezultat nakon cementiranja svih mostova i krunica

Naposljetku, pacijent dobiva detaljne upute o oralnoj higijeni uz objašnjenje što može očekivati u danima nakon završetka postupka. Obavezna kontrola zakazuje se kroz 1-2 tjedna tijekom koje radimo i fotografije završnog rada. Ovo je primjer jedne naše manje složene, uspješne full mouth rehabilitacije.

prije / poslije

prije / poslije

Sa svakim korakom u ovom procesu, uz individualni pristup i pažljivi rad sudjelujemo u izgradnji nove razine samopouzdanja i zadovoljstva naših pacijenata čineći svaki osmijeh jedinstvenim i sjajnim što i naš posao čini ispunjenim i inspirativnim. Predanost u postizanju vrhunskih rezultata rezultira osmijehom na licima naših pacijenata koji i nas motivira da nastavimo pružati najbolju moguću skrb i podršku njihovom oralnom zdravlju i samopouzdanju.

Rezultat: