Što su bijele mrlje i zašto nastaju?

Bijele mrlje (eng. white spots) su područja porozne, demineralizirane cakline. Takva je caklina izgledom drugačija, slabije odnosno porozne mikrostrukture te se očituje kao kredasto bijelo hrapavije područje na zubu. Najčešće se javljaju na sjekutićima i molarima u sklopu molarno incizivne hipomineralizacije (MIH)

Nastaju zbog loše oralne higijene i nakupljanja plaka ili pak poremećaja u razvoju tijekom mineralizacije cakline.

Zbog slabije strukture, ta su područja podložna karijesu i oštećenju same površine zuba te ih je iz tog razloga dobro sanirati. Također, javlja se preosjetljivost zuba prilikom pijenja hladnih napitaka, strujanja zraka ili unošenja hrane veće temperaturne razlike od samog zuba.

Ponekad se može činiti da su mrlje izraženije nego inače, a to se javlja zbog dodatne dehidracije same strukture. Pojavu možemo zamijetiti nakon puno pričanja, spavanja s otvorenim ustima ili kod same dehidracije organizma.

Uklanjanje bijelih mrlja

Bijele se mrlje mogu ukloniti na vrlo jednostavan način infiltracijom smole ICON sustava.

Sam postupak je neagresivan, najčešće bez brušenja, kratak i donosi vrlo dobre rezultate. Anestezija nije potrebna. Ako postoje baš defekti površine cakline, tada se dodaje koja kapljica tekućeg materijala za ispune koji nivelira i dopunjuje to područje.

Postupak uklanjanja

  1. Čišćenje i pjeskarenje površine zuba te izolacija zubnog mesa
  2. Priprema površine preparatom koji nanosimo samo na bijele mrlje u trajanju od nekoliko sekundi.
  3. Nakon što smo „otvorili pore“ bijele mrlje, stavljamo preparat koji infiltrira u porozna područja mrlje te ju prožme poput smole. Tada se struktura popunjuje, mijenja i taj se dio cakline uklopi u ostatak zuba što se očituje smanjenjem bjeline odnosno izjednačavanjem boje s okolnom caklinom.

Trajanje postupka je oko 15-tak minuta po zubu.

ICON sustavom ćemo riješiti problem i izbjeći agresivnije metode poput kompozitnih ispuna ili ljuskica za što je potrebno brušenje zuba.

Prilikom postupka, usta su otvorena, caklina se suši što rezultira dehidriranom caklinom cijelog zuba. Iz tog je razloga rezultat terapije bolji dan nakon postupka, kada se struktura zuba ponovo rehidrira.